Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

solotentoonstelling

Hugo Roelandt - Post(ume) Getuigenis

ZA 23.04 — ZA 18.06 2016

Hugo Roelandt, 1976

Openingsevent ZA 23.04 2016 20:00
+ re-enactment van de performance Creatie van een Stuk, 1978, door Maria Degrève en muzikanten Kwinten Callens, David De Corte en Nikolaas Van Droogenbroeck.
+ getuigenissen van Roger D’Hondt , Marc Holthof en Anne-Mie Van Kerckhoven.

Netwerk brengt i.s.m. New Reform Archive een hommage aan performance kunstenaar Hugo Roelandt (°1950, Aalst), die op 21 juli 2015 overleed. De tentoonstelling focust op de kunstactiviteiten die hij in de jaren ’70 en ’80 realiseerde in zijn geboortestad Aalst.

Naar aanleiding van deze tentoonstelling biedt Netwerk een gestencilde publicatie aan, in beperkte oplage, met o.a. een interview met Hugo door Roger D’Hondt uit het weekblad De Voorpost, 1977.

Hugo Roelandt studeerde aan de kunstacademies van Aalst en Antwerpen en werd er later ook leraar fotografie. In de jaren zeventig leverde hij baanbrekend werk als performance- en installatie kunstenaar. Hij werd opgepikt door het Aalsterse avant-garde kunstencentrum New Reform, dat de richting van de persformance en installatiekunst had gekozen. In 1974 debuteerde hij er als performance kunstenaar. In 1973 nam hij deel aan de rondreizende groepstentoonstelling “Kreatieve Prentbriefkaarten” met New Reform, die ondermeer ook in de Universitaire Instelling Antwerpen (UIA) werd getoond.

Vervolgens realiseerde hij ondermeer performances in Düsseldorf (1976), Kassel (Stadtarchiv, 1977), Barcelona (Fundacio Juan Miro, 1986), Antwerpen (ICC, meermaals), tijdens het performance Art Festival in de Beursschouwburg te Brussel (1978), Kaaitheater (1979), en tientallen andere plaatsen. In 1987 werd hij geselecteerd voor de Biennale van het Middelheim Antwerpen.

Het oeuvre van Hugo Roelandt heeft wetenschappelijke en technologische invalshoeken. Zijn allereerste fotowerken waren zelfportretten waarin hij als travestie staat afgebeeld. Ze zijn de voorloper van zijn latere live performances. Voor het Middelheim maakte hij een installatie met ruitenwissers van auto’s die in een vijver van het park in beweging werden gebracht. Verschillende bekende musici en beeldende kunstenaars werkten met hem samen. De laatste jaren werden enkele van zijn performances heruitgevoerd.

Hugo Roelandt Research Project

In overleg met Lydia Van Loock, Hugo’s echtgenote, besloot de Antwerpse Academie het archief van de kunstenaar bij elkaar te houden en in te zetten als een platform voor onderzoek over de kunstenaar en performance-kunst in België. Het M HKA zal het archief bewaren en openbaar maken. Er wordt een website gelanceerd waar diepgaand onderzoek door verschillende partners gepresenteerd wordt. Dit initiatief wordt ondersteund door de archieven van New Reform.

Objectif Exhibitions toont twee tentoonstellingen met werk van Hugo Roelandt. De eerste tentoonstelling Hugo Roelandt: Let’s Expand the Sky – in Black and White loopt van 16 april tot 4 juni 2016, Antwerpen.

Argos neemt intiatief voor de digitalisering en de verdeling van een enorme hoeveelheid videobanden. Ook het Middelheim Museum is van plan om enkele presentaties van Hugo Roelandt te realiseren. Het M HKA organiseert dankzij het archief van Montevideo (en in dezelfde periode als de tentoonstellingen in Objectif), twee documentaire tentoonstellingen over Montevideo, de alternatieve ruimte waarvan hij één van de oprichters was.