Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

individuele tentoonstelling

HAP

Launchers

ZA 18.09 — ZA 23.10 2004

HAP, ontstaan in 1999, is het collectief van beeldend kunstenaars Jens De Schutter (B/1979), Piet Mertens (B/1978) en Wim Waelput (B/1979). In monumentale en projectmatige installaties en performances gaat HAP de opgelegde orde en algemene opinies te lijf. Het doet dit door middel van een consequent uitvoeren van door de maatschappij gehanteerde strategieën en ensceneringen (sportwedstrijd, kunsthandel, jeugdcultuur, oorlog, ruimtevaart, ...). Die vormelijke toeeigening van strategieën en mise-en-scenes komt tot stand met voorhanden materiaal (hout, karton, plakband, folie, ...), in frisse helle kleuren, waarbij een duizelingwekkende ruimte ontstaat voor de lancering van nieuwe voorstellingen en voorstellen. Cruciaal in HAP’s spel van nabootsing versus realiteit is de artistieke bekommernis om de relatie tussen enerzijds het produceren en de manufactuur en anderzijds wat deze aan betekenis genereren ten opzichte van het eventuele eindresultaat, het kunstprodukt.

In de installatie Launchers is de wereld van de ruimtevaart als uitgangspunt genomen, ruimtereizen die in het echt hebben plaatsgevonden en ruimtereizen die in fictie bestaan. Wellicht is in geen ander domein zo hard gewerkt om van een fictie (Jules Verne en Kuifje) een realiteit te maken. In de ruimtevaart zijn dan ook krachten van ultiem geloof, ideologische aspiraties en technologische kennis en vooruitgang haast alchemisch verenigd, met een hele reeks krachtige beelden daaraan verbonden: het aftellen, de lancering, de bovenaardse (gedesinfecteerde) materialiteit van de apparatuur, ...

HAP stelde reeds eerder in Netwerk Galerij tentoon, naar aanleiding van de groepstentoonstellingen De Zeeberg (2002) en NEW (2003). Andere deelnames aan groepstentoonstellingen betroffen o.m. Labyrinth? (Burcht, 2000), Coming People (SMAK, 2001), Youthquake II (W139, Amsterdam),_ Parasite Paradise_ (Utrecht, 2003), Beeld in park (Felix Happark, Etterbeek/Brussel, 2003), A Temporary Monument for David McComb (STUK, Leuven, 2004), en 9 minuten 74 seconden (Ename, 2004). Individuele tentoonstellingen hadden plaats in het Cultureel Centrum Ternat (1999-2000) en Galerie Kunst-Zicht in Gent (2002). Als collectief volgde Hap het programma van het Sandberg Instituut in Amsterdam (2002-2004), en werd het uitgenodigd voor een eenjarige verblijf in de Ecole cantonal d’Art du Valais in Zwitserland (2004-2005).