Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

groepstentoonstelling

Musik für Barbaren und Klassiker

Sean Dower / Staalplaat Soundsystem / Joris Van de Moortel / Els Viaene / Stevie Wishart

ZA 24.04 — ZA 12.06 2010 open wo t/m za, 14:00 → 18:00
ZA 24.04 2010 — 20:30 Opening
ZO 25.04 2010 — 14:00-18:00
MA 26.04 2010 — 14:00-18:00

Musik für Barbaren und Klassiker doorbreekt de traditionele grenzen tussen concerten, geluidsinstallaties, beeldend werk en muziek. De tentoonstelling creëert zo een plek waar de dynamische uitwisseling tussen performance en ruimtelijkheid centraal staat.

Els Viaene maakt veelgelaagde muzikale scores die telkens nieuwe ruimtes oproepen. The Mamori Expedition Testbed is het schaalmodel van een route die ze aflegde in het Amazonenwoud om de natuurlijke soundscapes van deze omgeving te registeren. Toeschouwers kunnen in de installatie de oorspronkelijke geluiden herontdekken en aan de hand van een hydrofoon een eigen auditief parcours uitstippelen.

Componiste Stevie Wishart combineert geluidstechnieken uit de middeleeuwen met de nieuwste technieken en technologieën. Samen met Yvonne Mohr maakte ze The Sound of Gesture, een video- en geluidsinstallatie die opgenomen werd in het Instituut voor Muziek en Akoestiek in ZKM (Karlsruhe). Terwijl de muzikant viool speelt, worden via kleine sensoren op de handen haar bewegingen gedetecteerd. Die data worden omgezet in nieuwe digitale klanktexturen, zodat het oorspronkelijke geluid op verschillende manieren ontdubbeld wordt.

Kunstenaar en muzikant Sean Dower onderzoekt de sculpturale dimensies van film, fotografie en geluid. Zijn werk ademt vaak de spanning en adrenaline van een live-moment. De video Automaton toont een intrigerende wisselwerking tussen een improviserende drummer en de voorzichtige bewegingen van een camera die de ingevingen van de muzikant nauwgezet in beeld wil brengen. Daarnaast toont hij ook een tweetal nieuwe werken.

Joris Van de Moortel confronteert in zijn oeuvre creatie en destructie. De pendelbeweging tussen vernietigen en beschermen, tussen openbreken en bekisten, verleent aan zijn werk een sterk autonoom karakter. In zijn sculpturen en installaties verwerkt hij vaak elementen die verwijzen naar de wereld van noise en DIY: drumkits, versterkers, platenbakken en opnamestudio’s.

The Ultrasound of Therapy van het collectief Staalplaat Soundsystem is een totaalinstallatie die opgebouwd wordt als een ziekenzaal. In elk van de bedden ondergaat de bezoeker een geïndividualiseerde sensoriële behandeling. Hoogtepunten zijn onder meer de meditatievideo’s, de op de bedden aangesloten basboxen, die de lichamelijke beleving van geluid intensiveren, of de behandeling met sinusgolven, gebaseerd op de Indo-Tibetaanse vadacakra-theorie.