Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

externe lezing

Openba(a)r!

5 public talks in het Atelier Bouwmeester in Brussel

DO 19.03 2015 — 17:00 landschap
DO 02.04 2015 — 17:00 gentrification
DO 23.04 2015 — 17:00 monument
DO 07.05 2015 — 17:00 openbaar/collectie
DO 21.05 2015 — 17:00 methodiek op schaal

Stad Aalst en Netwerk werden geselecteerd als één van de vijf opdrachtgevers voor Pilootprojecten Kunst in Opdracht met als thema Meer dan Object.

Naar aanleiding van de thema’s die zich aandienen in de vijf pilootprojecten gaan enkele experten en het publiek in gesprek met de betrokken opdrachtgevers, de bemiddelaars en de kunstenaars over de rol die kunst kan spelen in de openbare ruimte.

Wat is het belang van de openbare ruimte? Welke rol kan kunst daarin spelen?
Wat betekent publiek opdrachtgeverschap vandaag? En wat doet kunst in opdracht voor het publiek?

Vijf open talks rond kunst op donderdagavond, steeds van 17:00 tot 20:00, met expertise, soep en drank.

landschap Kunstopdracht van de gemeente Herzele met de ontwikkeling van de landelijke dorpskern van Ressegem als aanleiding.
Kunstenaar Rudy Luijters in gesprek met de bemiddelaar van het project in Herzele Nils Van Beek (Taak).
gentrification Kunstopdracht van projectontwikkelaar Tondelier nv samen met Stad Gent naar aanleiding van de (private) ontwikkeling van een nieuwe wijk met openbaar domein op de vroegere gasmetersite in Gent.
Cultuursocioloog Dr. Pascal Gielen in gesprek met Danielle van Zuijlen, curator en bemiddelaar van dit pilootproject op Tondelier.
monument Kunstopdracht van Stad Genk met het Heilig Hart Monument als aanleiding voor het herdenken van het monument en onderzoeken van het monumentale in relatie met kunst in de publieke ruimte.
Theoreticus en criticus Prof. Dr. Bart Verschaffel in gesprek met de bemiddelaar voor deze opdracht architect, criticus en scenograaf Koen Van Syngel.
openbaarheid en collectie Kunstopdracht van de Provincie Antwerpen die de vraag stelt naar de openbaarheid van haar provinciale kunstcollectie naar aanleiding van de bouw van het nieuw provinciehuis.
Gesprek met de kunstenaars (van zodra gekend) en met Middelheimmuseum waarvan directeur Sara Weyns als expert en bemiddelaar de Provincie in deze opdracht begeleidt.
methodiek op schaal Kunstopdracht van de Stad Aalst die samen met culturele partner Netwerk kunst een plaats wil geven in de stedelijke transformatie waarin de ontwikkeling van de kilometerslange Denderzone een speerpunt zal zijn.
Directeur Stroom en bemiddelaar Arno van Roosmalen onderzoekt samen met projectleider en kunstenaar Wineke van Muiswinkel en andere gasten de uitdaging voor de kunst en zijn opdrachtgever in dit transformatieproces.

Naar aanleiding van de boeklaunch van Kunst in opdracht 2006 – 2013 organiseerde de kunstcel van het Team Vlaams Bouwmeester in samenwerking met het NICC een debat over de professionalisering van de materie kunst in opdracht > meer details.

Pilootprojecten Kunst in Opdracht is een samenwerkingsinitiatief van Team Vlaams Bouwmeester, Agentschap Kunsten en Erfgoed en Kunstenpunt om vijf kunstprojecten in opdracht te realiseren en de bestaande praktijken te onderzoeken, uit te dagen en te vernieuwen.

Meer info: www.pilootprojectenkunst.be