Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

concert

Hailu Mergia, Tony Buck & Mike Majkowski / Jerusalem in My Heart / Razen

VR 24.10 2014 — 19:30

Hailu Mergia

Na een recente re-release op het label Awesome Tapes From Africa komt de Ethiopische accordeonist, keyboardspeler en componist Hailu Mergia samen met drummer Tony Buck (The Necks) en contrabassist Mike Majkowski naar Netwerk voor een uniek concert vol straffe ethio-jazz!

Hailu Mergia maakte vanaf de jaren ’70 faam als keyboardspeler en frontman van de legendarische ethio-jazz en ethio-funk Walias Band. Hun song Musicawi Silt geldt als een echte Ethiopische klassieker.

In 1985 – na zijn verhuis naar de VS – bracht hij de visionaire cassette Hailu Mergia & His Classical Instrument uit, in een nostalgische poging om het accordeon geluid van zijn jeugd opnieuw tot leven te brengen. Door het toevoegen van analoge synths, elektrische piano en drumcomputer, zorgde hij tot een geheel nieuwe en moderne beleving van Ethiopische muziek.

Na de heruitgave van Hailu Mergia & His Classical Instrument in 2013 brengt Awesome Tapes From Africa op 14 oktober ook de felbegeerde instrumentale plaat Tche Belew van Hailu Mergia and The Walias opnieuw uit, en wel helemaal op tijd, net voor zijn concert in Netwerk.

In 2013 bracht Constellation het album Mo7it Al-Mo7it uit van Jerusalem In My Heart. Dit audiovisueel project uit Montreal rond de Libanese producer / muzikant Radwan Ghazi Moumneh mixt hedendaagse Arabische experimentele muziek met multiscreen geprojecteerde 16mm film. Een setting die live helemaal tot zijn recht komt. Geen twee shows zijn identiek en zo hebben we het graag.

Razen is Brecht Ameel en Kim Delcour. Ze mengen een passie voor etnische esoterie en middeleeuwse muziek. Een Brussels jam/drone duo met obsessieve trekjes en een eigenzinnige – niet alledaagse – instrumentenkeuze, of kent u santoor, bombus, psalter, schalmei en ondes-martenot? Razen op een kruispunt van culturen, zonder dat het snel hoeft te gaan. Hun nieuwe plaat op Kraak komt eraan en voor hun concert in Netwerk vormen ze zich om tot trio, of misschien als u geluk heeft wel tot kwartet.