Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

festival

Sloowjob

Embryo / Julie Mittens / Peter Walker / Gnod / Cosmic Trip Machine

Psychedelic Dreams At Play

ZA 28.03 2009 — 16:00

Sloow Tapes is sinds 2005 europa’s meest consistente tapelabel. De focus ligt op geestverruimende raga’s, kosmische dronejams en tegendraadse acid folk. De abstracte viltstiftpsychedelica die labelbaas Bart ‘Sloow’ De paepe op het merendeel van de hoezen smeert, zorgt ervoor dat muziek en artwork tot een bedwelmend rookgordijn van oneindige reflecties versmelten. Het label herbergt een allegaartje van contemporaine experimentalisten van Brussel tot Tokyo, met cassettes van artiesten als Suishou No Fune, Julie Mittens, Voice of The Sevens Woods en GHQ. Sloow Tapes bouwde in enkele jaren een heuse streetcredibility op in de internationale underground. Het artwork van De Paepe vond vooral in de VS een cult aanhang met tentoonstellingen in New York en Pittsburgh tot gevolg.

Voor dit letterlijk ‘trage’ festival, dat reeds om 16:00 begint, selecteerde Sloow enkele aan het label gelieerde artiesten en films:

Embryo (DE)
Sinds hun debuut Opal uit 1970, alom bejubeld als een psychedelisch meesterwerk, reisde Embryo de afgelopen veertig jaar onafgebroken de wereld rond met een mengeling van krautrock, psychedelica, jazz en, vooral de laatste jaren, wereldmuziek. Muziek als levensstijl, de oren open voor onvoorspelbare ontmoetingen met exotische omgevingen en eigenzinnige muzikanten als Mik Quantius en No Neck Blues Band.

Peter Walker (UK)
Peter Walker is een monument. In de jaren 1960 bracht hij twee legendarische platen uit, Rainy Day Raga (1967) en Second Poem to Karmela (1969) waar hij op verbluffende wijze Oosterse invloeden van leermeesters Ravi Shankar en Ali Akbar Khan samenbracht met Amerikaanse folk. Hij leerde Jim Gurley (Big Brother and the Holding Company) zijn eerste gitaarakkoorden en werkte nauw samen met LSD goeroe Timothy Leary. De laatste decennia legde Walker zich vooral toe op Spaanse flamenco muziek, nauw verwant aan de Indische raga, en recente optredens getuigden van een intense trip heen en terug met deze meester der nylon snaren.

Gnod (UK)
Gnod is een kosmisch collectief uit Manchester, dat grenzen binnenste buiten keert met een zak vol delay en distorion en in één ruk door de geest transporteert doorheen een rondtollend universum van wah wah en fuzz. Jamden onder meer met White Hills. Gnod bless Tangerine Dream, Hawkwind, Sun Ra en Acid Mothers Temple. Verwacht u aan het onverwachte. Gnod have mercy.

Julie Mittens (NL)
Julie Mittens is nog altijd de beste band uit Nederland, met nu ook releases op Holy Mountain en Rococo onder de arm. De instrumentale jams van dit gitaar/drum/bas trio sturen luide feedback blues, donderende ritmes en hypnotiserende baslijnen tot het punt waarop hun free-rock oplost in een bedwelmende psychedelische harmonie van elektrische sferen.

Cosmic Trip Machine (BE)
Cosmic Trip Machine is een psychedelisch space folk trio uit Luik. Ze brengen binnenkort een cassette Vampyros Roussos uit op Sloow Tapes.

Films
Eric de Jesus (US): Born Of Jackals (2008) / My Heart And I Agree (2007) / History of WHH (2007) / Easy Commercial (2007)
Dromen en realiteit worden één tijdens lome middagen in het gras. Taking it easy.

Marja Mikkonen (FI): Rondo (2006) / Marraskuun Lohtu (2005) / Lyömätön Perhe (2005)
Abstracte en experimentele films met soundtracks van Musta Hevonen, Boris Morgana en Horst.

Heidi Diehl (US): Moon Void Of Course (2006)
Tourdagboek van een 13 weken durende Amerikaanse Wooden Wand and Vanishing Voice tour, met o.a. jamsessies in de woestijn.

Matt Valentine/Erika Elder/Gabriel Walsh (US): The Temptation Of Zoology
Surrealistische en psychedelische kortfilm die refereert aan dezelfde abstracte mythologie en visie waarin Matt Valentine’s teksten en muziek zich ophouden.

Roberto Opalio (IT): Light_Earth_Blue_Silver (2008) Soundtrack door My Cat Is An Alien. Published by Atavistic.
De fysieke en existentiële reis van een alien doorheen berglandschappen.

Coproductie KRAAK