Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

trip

Emscherkunst 2016 / Zollverein

driedaagse trip naar het Ruhrgebied

MA 22.08 — WO 24.08 2016

In juli 2014 werden Stad Aalst en Netwerk officiëel geselecteerd als één van de vijf opdrachtgevers voor Kunst in Opdracht – Meer dan een Object, een piloottraject van de Vlaamse Overheid, met een focus op de rol die kunst kan spelen in een context van stedelijke vernieuwing en verandering. Voor de verwezenlijking van de kunstopdracht in Aalst werd gekozen voor het projectvoorstel van het Rotterdams kunstenaarscollectief Observatorium. In de loop van 2016 zal hun kunstwerk gerealiseerd worden.

Deze zomer vindt de 3de editie van de triënnale Emscherkunst plaats in het Ruhrgebied. Observatorium is er een vast bestanddeel van, met de mobiele brug Warten auf den Fluss die telkens een ander technisch landschap tot een contemplatief oord maakt. In de paviljoenen van de brug bevinden zich sanitair, slaapplaatsen en een keuken.

Niet ver daarvandaan ligt het Zollverein, ‘de mooiste mijn ter wereld’, een verrassend veelzijdig stukje Unesco-werelderfgoed in Essen. De landschapsarchitecten Planergruppe Oberhausen tekenden, in samenwerking met Observatorium, voor het concept van Zollverein Park, waarin wegen, parkeerterreinen en rustplekken ingepast werden in een jungle van spontane vegetatie. Observatorium creëerde vijf entrée-paviljoenen voor het werelderfgoed en werkt aan een boek over het Zollverein Park en een boek over het ‘normale’ Ruhrgebied.

Netwerk grijpt deze gelegenheid aan om van 22 tot 24 augustus een bustrip te organiseren naar zowel de triënnale als naar het Zollverein.