Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

infodag voor leraren

Beleef cultuur dichtbij

navorming onderwijs - verschoven naar latere datum

WO 30.04 2014 — 09:00-17:00

Bovenregionaal netwerk voor cultuureducatie Wisselstroom stelt voor:

Kunst- en cultuuraanbod voor leerkrachten kleuter, lager en buitengewoon onderwijs, docenten secundair onderwijs en studenten lerarenopleiding in Aalst en omgeving.

Kunst en cultuur beleef je samen met de klas groots en dichtbij. Verschillende culturele aanbieders uit de stad met een schoolaanbod verzamelen zich in Netwerk om hun cultureel aanbod voor te stellen. Ben je op zoek naar muziek, beeld, geschiedenis of woord in of met de klas? Ontdek hier alle mogelijkheden van (vakoverschrijdende) activiteiten, projecten op maat en samenwerkingen in Aalst en omgeving.

Op de infomarkt in het Netwerk Café zijn de deelnemende cultuuraanbieders zelf aanwezig om hun aanbod voor te stellen. Tijdens de vormingen en workshops worden bepaalde methodieken en praktijkvoorbeelden aangebracht.

INSCHRIJVEN VERPLICHT

Deelnemende cultuuraanbieders:

Erfgoedcel Aalst
Jeugd en muziek Aalst
KSO Academie voor beeldende kunsten
Stedelijke bibliotheek van Aalst
Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst
CANON Cultuurcel
Lessen in het donker
Aifoon
Marie & Co
Academie voor Podiumkunsten
’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst
Interlokale vereniging BibArt
De Jeugddienst
Cultuurcentrum De Werf
   
 

Erfgoedcel Aalst

infomarkt

Aalst koestert heel wat verborgen erfgoed. Van oude boeken, foto’s, kaarten tot archeologische vondsten en van het Aalsters dialect tot het vieren van Sint Maarten en carnaval. De Erfgoedcel bewaart en ontsluit dit kostbaar bezit.

L.P. Boon : een educatief pakket door Mooss vzw rond de figuur en de historische romans van Boon, voor de 3e graad van het secundair onderwijs.
Digitale ontsluiting van tal van historische bronnen over Aalst.
De nieuwe tentoonstelling Aalst bezette stad ’14-‘18 in ‘t Gasthuys – Stedelijk Museum.

Jeugd en muziek Aalst

infomarkt

Jeugd & Muziek Aalst verruimt de muzikale kennis van leerlingen door klasconcerten (lager onderwijs) en schoolconcerten (secundair onderwijs). De vzw stimuleert jaarlijks duizenden jongeren om zelf in de organisatie ervaring op te doen als organisator van concerten in vrije tijd: van jonge muzikanten op het podium over muziekfestivals tot voorstellingen voor de hele familie.

KSO Academie voor beeldende kunsten

infomarkt + vorming

De Academie voor Beeldende Kunsten biedt een open deur aan ieder die zich tijdens het secundair onderwijs in het ontwikkelen van kunst wil bekwamen. De academie kan bogen op een jarenlange traditie in beeldend en audiovisueel secundair onderwijs.

Stedelijke bibliotheek van Aalst

infomarkt + workshop

De bibliotheek inspireert tot lezen via verschillende activiteiten. Kinderen, jongeren en scholen behoren hier tot hun belangrijkste doelgroepen. Leerkrachten krijgen aangepaste ondersteuning bij het zoeken van gepaste literatuur en workshops geven een mooi beeld over de deelaspecten. Daarnaast zijn er de filmclub, kinder- en jeugdjury, boekenkoffers, voorleesmomenten en lezingen.

workshop
Go Press is een digitaal krantenarchief met artikels uit alle Vlaamse kranten, het Belga persagentschap en tijdschriften zoals Knack en Trends. Bibliotheek Aalst heeft een abonnement op deze databank en biedt de toegang aan via haar online zoekcatalogus. In deze workshop leer je hoe je het krantenarchief zelfs van thuis uit kan gebruiken.

Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst

infomarkt + vorming

Netwerk is een plek waar beeldende kunst wordt gepresenteerd in dialoog met andere disciplines. Netwerk biedt verschillende culturele schoolactiviteiten op maat. Het schoolprogramma van Netwerk richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van de leerling. Er is keuze uit activiteiten rond de lopende tentoonstelling. Daarbij ontwikkelt Netwerk ook graag cultuurprojecten, in nauwe samenwerking met de school.

vorming
Netwerk geeft enkele tips hoe je in de klas over hedendaagse kunst kan spreken, voor het lager en secundair onderwijs. Duur: 40 min.

vorming
Netwerk realiseerde een reeks interessante cultuurprojecten met scholen en toont u graag een overzicht van deze inspirerende voorbeelden. Duur: 40 min.

CANON Cultuurcel

infomarkt + vorming

Wil je samen met je leerlingen een cultureel project op poten zetten? Heb je een goed idee, maar zoek je nog ondersteuning? Of zoek je gewoon inspiratie om je klas op een originele manier van cultuur te laten proeven? Dan ben je bij CANON, de cultuurcel van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en vorming, aan het juiste adres. Op www.cultuurkuur.be kunnen scholen en cultuur elkaar rechtstreeks contacteren. Organisatoren publiceren hun activiteiten en bereiken meteen de juiste doelgroep. Scholen contacteren organisatoren en gaan met hen aan de slag. Op de infomarkt krijg je hierover een woordje uitleg.

vorming
Tijdens een interactieve sessie maak je kennis met Dynamo3 en projectwerking op school. Duur: 2 uur.

Lessen in het donker

infomarkt + vorming

Leerlingen op een boeiende manier enthousiast maken voor goede films en voor filmtaal. Dat is waar Lessen in het donker voor gaat! Jaarlijks kies je als leerkracht uit een prikkelend filmaanbod en krijg je een brede educatieve omkadering bij. Er zijn vertoningen voor basis- en secundair onderwijs op 60 locaties in Vlaanderen.

vorming
In primeur krijg je een blik op de nieuwe films voor schooljaar 2014-2015. Lessen in het donker informeert je hierbij over de educatieve tools. Aan de hand van de kortfilmpakketten: Shortcut, Kleine helden & Rare kwasten en Stip & Vlek illustreert Lessen in het donker ook hoe je binnen één lesuur een film kan bekijken én de verwerking kan doen met je leerlingen.

Aifoon

workshop

Aifoon vzw is een kunsteducatieve organisatie die klank centraal stelt binnen de audio- visuele communicatie. Klassen maken tijdens een korte workshop of in verschillende sessies kennis met nieuwe technieken en materialen waarbij ze experimentele geluidsbelevingen creëren. 
Op de infomarkt krijg je een overzicht van hun projecten via een film.

workshop
Ontdek de wereld van geluiden via een begeleide geblindeerde wandeling in de omgeving van Netwerk. Een richtmicrofoon op jouw helm laat je onderdompelen in een unieke luisterervaring. Duur: 45 min.

Marie & Co

infomarkt + vorming

Etty, Hannah, … en ik? is een visueel-muzikale evocatie voor kinderen rond oorlog en verdraagzaamheid. Tijdens verschillende workshops leren de leerlingen liederen aan die resulteren in een ‘echte’ voorstelling voor een publiek. De liederen behandelen de thema’s oorlog/geweld en hun tegenpolen verantwoordelijkheidszin, anti-pesten.

voorstelling
Marie & Co geeft tijdens een korte voorstelling bij foto’s zelf uitleg over het concept.

Academie voor Podiumkunsten

infomarkt

De Academie voor Podiumkunsten biedt opleidingen in muziek, woord en dans. Initiatiecursussen vanaf 5 of 6 jaar in muziek, woord, dans, piano, viool, cello, koper (cornet, sax, klarinet), dwarsfluit, blokfluit en opleidingen muziek, woord of dans voor kinderen (8+) en volwassenen (15+). Hun infodag gaat door op zondag 27 april van 14:00 tot 17:00.

’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst

infomarkt

Het stedelijk museum ‘t Gasthuys bezit een belangrijke archeologische verzameling van gevonden voorwerpen uit de regio Aalst. De 19de en 20ste eeuw vormen de hoofdmoot van de collectie schilderkunst en grafiek. Valerius De Saedeleer vormt hierin een absoluut hoogtepunt. Daarnaast herbergt het museum ook interessante stukken in hun Louis Paul Boon- en Daenscollectie. Carnaval als onderwerp kan hier ook niet ontbreken. Het museum voorziet een bolderkar voor kleine archeologen, een weefgetouw om samen met priester Daens een tapijt te maken, een boek te drukken zoals Dirk Martens of echt Oilsters carnaval te beleven.

Interlokale vereniging BibArt

infomarkt

Een kamishibai is geen sushi bar, fundels zijn geen gevonden voorwerpen en een boekenzoeker of Daisy zijn geen personen. Wat zijn het dan wel? Dat kom je te weten als je bij BibArt langsloopt. BibArt is het samenwerkingsverband (ondersteund door de provincie Oost-Vlaanderen) van de bibliotheken uit de Aalsterse regio: Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert, Lede en Ninove. BibArt stelt u graag het aanbod van deze bibliotheken voor en de projecten waar ze mee bezig zijn. Geef je les in het eerste leerjaar? Kom dan zeker langs en ontdek wat de spaaractie Het Boek van Akim inhoudt.

De Jeugddienst

infomarkt

En … actie! De stad Aalst en Jeugdhuis Terlinden slaan de handen in elkaar om een jongerenredactie op te starten. Hiervoor zijn ze op zoek naar schrijvers, fotografen, cameramensen en nog zo veel meer. Deze jonge mensen met talent gaan op zoek naar verhalen van jongeren in de regio Aalst. Samen wordt een experiment op poten gezet waaruit een nieuw mediaproduct vloeit. Denk dus maar een stapje verder …

Cultuurcentrum De Werf

infomarkt

De stad Aalst bedient als tweede stad van Oost-Vlaanderen en als hoofdstad van de Denderstreek een hinterland van ruim 300.000 inwoners. Op cultureel vlak wordt dit hinterland o.a. bespeeld door één van de grote culturele spelers, zijnde het cultuurcentrum De Werf. De Werf opende zijn deuren op 5 maart 1988. In een mum van tijd werd het cultuurcentrum erkend in categorie A (de hoogste erkenning die een centrum via de minister van cultuur kan binnenrijven). Met een flink uit de kluiten gewassen aanbod bouwde De Werf aan zijn programma, uitstraling en naambekendheid. Intussen komen er meer dan 120.000 bezoekers per jaar over de vloer. Het aanbod kreeg een breed draagvlak met een voor elk wat wils programma: theater, circus en comedy naast nationale en internationale hedendaagse dans, klassieke muziek naast concerten en wereldmuziek. De Werf is echter niet alleen synoniem voor podium- en avondvoorstellingen. Het aanbod wordt ook gekruid met een goed onderbouwd school- en jongerenprogramma. Het kwalitatieve en artistiek rijke aanbod voor scholen behelst dagvoorstellingen voor het kleuter-, het lager en het secundair onderwijs. Een stevig vormingspakket en een waaier aan interessante (educatieve en kunst-) tentoonstellingen, vaak door De Werf zelf geconcipieerd, completeren het pakket.