Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

event, screening, concert

Jan de Vries / transmediale.06 / Frederik De Wilde / Rafael Toral ft. Sei Miguel Quartet / Per Henrik Svalastog

Event#06

VR 02.02 2007 — 20:00

doorlopend | tentoonstelling
Jan de Vries / Voorstellen voor de integratie van een kunstwerk: de keuze van de jury

doorlopend | screening
transmediale.06transmediale.06
De videoselectie transmediale.06 bestaat uit 9 videowerken die getoond werden op het Berlijnse festival voor kunst en digitale cultuur. Bij de selectie van de video's werd vooral aandacht besteed aan de productiemethode. De 9 video's geven wat de vorm en inhoud betreft een goed inzicht in de dimensies van hedendaagse artistieke videoproductie.

Videoselectie (60')
Jan Verbeek, on a Wednesday Night in Tokyo, 2004, 5'35''
John Butler, Human Trial, 2005, 4'40''
Dariusz Kreczek - Luukkkaankangas, 2004, 8'
Rolando Vargas, Catherine Cely, Automovil, 2004, 3'51''
Sarah Vanagt - Little Figures, 2003, 15'47''
Jakub Nepras - Generator-P730, 2005, 2'15''
Manuel Saiz - Specialized Technicians Required: Being Luis Porcar, 2005, 2'00"
Stacy Hardy, Jaco Bouwer - I Love You Jet Li, 2005, 12'51''
Mai Yamashita & Naoto Kobayashi, when I Wish Upon a Star, 2004, 2'14''

doorlopend | presentatie, performance
Frederik De Wilde, Electric Courtship Songs
Bepaalde soorten vissen (de Apteronotus Albifrons, de Gnathomenus Petersii en de Xenomistus Petersii) communiceren onderling via elektrische puls - of golfsignalen. De studie van die vissensoorten hangt samen met technologische en digitale ontwikkelingen: de elektrische activiteit in de aquaria werd pas recentelijk in kaart gebracht. Observatie heeft uitgewezen dat het vissen zijn met een hoge sociale intelligentie die niet vies zijn van enig machiavellistisch gedrag. Ze ontladen hun elektrische energie niet alleen om signalen te versturen; ze verstoren er ook de frequenties van andere vissen mee. Frederik De Wilde presenteert tijdens Event #6 de volgende fase van zijn project EOD Electric Courtship Songs. Hij bouwt aan een installatie die de bio-elektrische vissen in verbinding stelt met audiovisuele media. De computer laat hem toe om zelf in het proces in te grijpen. Via computersignalen probeert hij onder meer het baltsgedrag van de vissen aan te moedigen, om het vervolgens in licht- en geluidssignalen om te zetten. Het experiment maakt het esthetische appeal van wetenschappelijk en technologisch onderzoek zichtbaar. De manipulatieve aspecten van laboratoriumonderzoek worden voor artistieke doeleinden aangewend, wat uiteindelijk de vraag doet stellen naar de natuurlijke gevolgen van de menselijke nieuwsgierigheid.

21:00 | concert
Rafael Toral ft. Sei Miguel Quartet
Event #06 staat grotendeels in het teken van de plastische verwerking van elektrische geluidsgolven. Rafael Toral (Staubgold), de Portugees die vroeger als experimentele gitarist furore maakte (en die zich ondertussen omschoolde tot componist, elektronica-ingenieur en instrumentenbouwer), stelt zijn nieuwe project Space Program voor. Space Program staat voor een carrièrewending met verregaande ambities. Na zijn cd Violence Of Discovery and Calm Of Acceptance kwam een einde aan een vijftienjarige periode van pionierswerk op elektrische gitaar.

In Netwerk speelt hij zijn nieuwe composities met het Sei Miguel Quartet. Sei Miguel, net zoals Toral van Portugese afkomst, werkte meer dan twintig jaar in relatieve afzondering aan een idiosyncratisch trompetgeluid. Zijn gereserveerde tonen zijn discreet maar dwingend en ontstonden uit herinterpretaties van traditionele jazzfraseringen volgens de principes van John Cage. Toral zelf noemt Sei een gespecialiseerde toonwetenschapper, een spectrumarchitect, die nauwkeurig onderzoekt hoe timbres elkaar kunnen aanvullen en complementeren (R.T., interview met Dan Warburton, Wire, Oktober 2006). Toral en het Sei Miguel Quartet spelen geen afgelijnde stukken met een duidelijk begin en einde; ze creëren liever sonic gardens – of geluidsgaarden – waar tonale zuiverheid en transparante structuren primeren op drones of langgerekte toonaardmodulaties.

meer

22:15 | concert
Per Henrik Svalastog
Rafael Toral en het Sei Miguel Quartet komen van het Transmediale Festival in Berlijn, Europa’s meest toonaangevende evenement op het vlak van kunst en digitale cultuur. Ze staan er op de affiche van club transmediale, het consequent heterogene festivalgedeelte dat zich specifiek toelegt op adventurous music and related visual arts. Per Henrik Svalastog (Rune Grammofon) staat op diezelfde affiche. De Noorse muzikant verzoent digitale geluiden met lokale archaïsche instrumenten als de langeleik of zither (Noorse sitar) en de ramhoorn. Met een aanstekelijk genoegen switcht hij tussen gesofistikeerde media en oeroude instrumenten, tussen electronica en folkmuziek. Zijn melodieën zijn zacht en meeslepend; de muziek evoceert aanlokkelijke beelden van uitgestrekte Skandinavische wouden en meren, in de vertrouwde National Geographic stijl.

23:30 | concert, performance
Frederik De Wilde, Electric Courtship Songs
Frederik De Wilde ontwikkelt elektronische muziek door in te spelen op het baltsgedrag van de bio-elektrische vissen.