Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

event, concerten, lezing

The Fuzz Factor

Kjell Bjørgeengen & Keith Rowe / Fire & Ignorance / Activity Center / Frederik De Wilde

VR 13.03 2009 — 20:00

concert
Kjell Bjørgeengen & Keith Rowe
Keith Rowe (UK) is een (legendarische) experimentele vrije-improvisatiegitarist die onder andere gebruik maakt van elektronica en een radio om de klank van zijn instrument te manipuleren: zijn stukken speelt hij op een prepared guitar die plat op tafel ligt. Samen met Kjell Bjørgeengen ontwikkelde hij een audiovisuele improvisatie met de titel A Zvex line. Het stuk is gebaseerd op de weidse effecten van Zachary Vex’ Fuzz Factory gitaarpedaal, zodat het begrip fuzzy kosmische dimensies krijgt.

concert
Fire & Ignorance
Fire & Ignorance
Dit project is een samenwerking tussen Anders Hana (NO) en Morten J. Olsen (NO), die als MoHa! reeds in Netwerk speelden, en kunstenaars Idan Hayosh (IL) en Anu Vahtra (EE). MoHa! combineert rauwe, extreme gitaarnoise en energieke drums met extreme sci-fi-elektronica. Hana en Olsen maken deel uit van het avontuurlijke N-Collective en vormen de helft van het duistere noisefreejazzcombo Ultralyd. De kunstenaars Hayosh en Vahtra spelen met lampen en tillen het begrip lichtshow naar een nieuw niveau. Het resultaat is een zeer intense energetische audio-visuele trip die lang blijft nazinderen.

concert
Activity Center
De afgelopen twintig jaar ontwikkelden de Berlijnse musici Michael Renkel en Burkhard Beins – samen het duo Activity Center (DE) – een hoogstpersoonlijke muzikale taal. Na zich een lange periode te hebben toegelegd op de mogelijkheden van akoestische instrumenten (gitaar en slagwerk), gebruiken ze nu voornamelijk live-elektronica. In hun muziek zijn invloeden te bespeuren van de vrije improvisatie, de elektro-akoestische muziek en de clicks-‘n’-cutsbeweging. Samen met muzikanten als Axel Dörner, Andrea Neumann en Annette Krebs worden ze soms omschreven als de 'New Berlin Reductionism'.

lezing (EN)
Frederik De Wilde
Vertrekkende van het fenomeen van bio-elektriciteit maakt Frederik De Wilde in A Spark from the Darkness connecties tussen kunst, wetenschap, technologie en samenleving. Met beeld- en geluidsfragmenten presenteert de kunstenaar een alternatieve, persoonlijke lezing van de natuur- en kunstgeschiedenis, met vertakkingen naar animale fysiologie, tussensoortelijke communicatie, leven, dood, ontwikkeling van bio-mimetische producten, ..., om opnieuw bij zijn oorspronkelijke vertrekpunt – bio-elektrische vissen – uit te komen.