Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

event

Tranche de Vie

Hans Bryssinck & Diederik Peeters / Jelle Clarisse & Sarah Dhont / Christoph De Boeck / Carl De Smet & Dolores Hulan / Laurent Dupont-Garitte / Mette Edvardsen / Julia Eckhardt & Aernoudt Jacobs / Kunst & Zwalm 2009 / Thomas Gevaert / SoundImageCulture 09

DO 17.12 2009 — 19:00
VR 18.12 2009 — 20:00

Tranche de Vie geeft de Netwerkresidenties weer zoals ze zijn: als levende organismes in verschillende stadia van ontwikkeling. Het event toont praktijken die geëvolueerd zijn van een geïsoleerd proefondervindelijk onderzoek naar het punt waarop de interactie met het publiek essentieel is voor de verdere ontwikkeling. Tranche de Vie: experimenteel, hybride en ongeconditioneerd.

Do 17 December 2009
SoundImageCulture 09 richt zich op documentairemakers met een brede antropologische visie en een opmerkelijk gevoel voor experiment. Donderdag worden de resultaten van de masterclass anno 2009 getoond. Een veelbelovende mix van nieuwe en meer vertrouwde namen: Nathalie Zaccaï Reyners, Mieke Witkamp, Charlotte Grégoire, Angelo Vermeulen, Annemie Maes, Luke Moody, Marta Kuzca, Marie Géhin en Nadine Wanono.

Vr 18 December 2009
Presentatie van de cataloog van de jongste editie van Kunst & Zwalm 2009, met bijdragen van René Kockelkorn, een onafhankelijk curator en publicist uit Luxemburg, en Wim Van Mulders, auteur van talloze bijdragen over hedendaagse kunst en voormalig docent aan de Academie van Gent.

Hans Bryssinck & Diederik Peeters presenteren Zanahoria in sneak preview, een lecture-performance die handelt over de onophoudelijke slingerbeweging tussen hoopvolle verwachtingen en onvermijdelijke teleurstellingen. Centraal staat de zoektocht naar beelden en hoe die geactiveerd kunnen worden: een proefondervindelijk onderzoek dat zich afspeelt in oost en west, op de grens tussen intuïtie en onwetendheid. Zanahoria geeft verslag over de verraderlijke kloof tussen beelden als voorafspiegeling en beelden als werkelijkheid. Begin 2010 zal dit stuk in de Beursschouwburg van Brussel in première gaan.

Christoph De Boeck geeft toelichting bij zijn meest recente project Staalhemel. Opzet van de installatie is de hersengolven van de toeschouwer om te zetten in ritmische patronen. Hamertjes tikken op een stalen overspanning die de ruimte domineert, zodat de energie van het brein vertaald wordt in een ruimtelijke en tactiele ervaring. De Boeck toont een demoversie, terwijl hij de ontstaansgeschiedenis van het project reconstrueert.

Choreografen Mette Edvardsen en Philippe Beloul verkennen het boek als een medium dat in het teken staat van tijd, ruimte en intimiteit. every now and then is een voorstelling die zich openvouwt als de bladzijden van een boek, terwijl de lezers/toeschouwers simultaan volgen wat op scène gebeurt. Kortom: de intimiteit van het lezen in een ongebruikelijke combinatie met de collectieve ervaring van het kijken.

Tijdens hun laatste residentie voltooiden Julia Eckhardt & Aernoudt Jacobs de opnames van Playground G, een stuk voor viool en ‘gemanipuleerde’ objecten. In een set-up die eruit ziet als een laboratorium worden diverse materialen (glas, hout, water, klei, papier, metaal en ijs) omgevormd tot geluidstransmitters: het water trilt, een bol klei davert op tafel, papier absorbeert, … als reactie op de versterkte, variabele frequenties van de viool. Tegelijk mogen toeschouwers de objecten zelf vasthouden en bewegen, zodat hun aanrakingen de transmissie en manipulatie van het geluid verder beïnvloeden.

Doorlopend do & vr
Netwerk startte met l'H du Siège, Aspex, La Malterie en Fabrica een Europese samenwerking op, ondersteund door de Europese Commissie. Als onderdeel van de samenwerking, verbleven Jelle Clarisse & Sarah Dhont dit voorjaar in residentie in l'H du Siège, een expositieruimte in Valenciennes. Ze presenteren Catastrophe à Valenciennes, een explosieve round-up van hun toenmalige project, dat de grens aftast tussen ‘closure’ en vergankelijkheid.

‘Qualia’ zijn de losse bouwstenen van onze perceptie, de ondeelbare ‘atomen’ die doorgaans niet-communiceerbaar worden geacht, wegens subjectief en niet te verifiëren. Hoe ziet de kleur rood eruit voor jou? Carl De Smet & Dolores Hulan extrapoleren die subjectieve perceptie naar een choreografisch miniatuuruniversum. De video-installatie Performing Qualia | 2 | toont wat de toeschouwer normaal enkel met gesloten ogen beleeft: de onzichtbare kracht van een intiem schouwspel, waarin verhaal, emotie en beeld vervagen tot één dynamisch proces.

Laurent Dupont-Garitte, tot vorig jaar student aan het E.R.G. en sinds kort in residentie in Wiels, toont recent videowerk. Een camera volgt de onzekere bewegingen van kringelende rooksignalen in het atelier, en tast zo heel behoedzaam de ruimte af.

Thomas Gevaert toont Jacqueline Mesmaeker, een videoportret van zijn ontmoeting met de gelijknamige kunstenares in 2008, als een ingetogen weergave van artistieke vragen en reflecties over de generaties heen.