Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

individuele tentoonstelling

Anouk De Clercq

met Anton Aeki / Michael Bussaer / Dominique Callewaert / Joris Cool / Ryoji Ikeda / Thomas Zummer ...

ZA 12.11 — ZA 17.12 2005

Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst presenteert vanaf 12 november 2005 het werk van Anouk De Clercq. Naast bestaand werk toont ze in Netwerk in première een nieuw project typospace (i.s.m. Dominique Callewaert). Bijzondere aandacht krijgen de verschillende kunstenaars waarmee De Clercq in het verleden heeft samengewerkt. Vaak zijn werken het resultaat van een dialoog of een samenwerking tussen De Clercq en anderen (muzikanten vooral).
Dat is ook het uitgangspunt van ##Event#04:ACT:113## dat Netwerk in samenspraak met de kunstenaar op 2 december organiseert. Die avond wordt ook Log - de nieuwe publikatie over het werk van Anouk De Clercq - voorgesteld.

Anouk De Clercq (Gent, °1971) werkt sinds een aantal jaren aan een eigenzinnig oeuvre. Haar vroegste artistieke werk bracht haar bij dans- en theatergezelschappen zoals The Wooster Group. In 2002 presenteerde ze een opgemerkte videoanimatie tijdens de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst in Brussel. In Netwerk was ze in 2004 te gast met Horizon, een reis door een getekend, minimalistisch landschap. Die digitale installatie was voor Netwerk de aanleiding Anouk De Clercq uit te nodigen voor een individuele tentoonstelling.

De digitale video’s van De Clercq ontstaan vaak in samenwerking met kunstenaars uit diverse disciplines: beeldend kunstenaars, architecten en componisten elektronische muziek. Toch heeft haar werk een grote eigenheid, een herkenbaarheid. Zelf spreekt ze van interior landscapes waarin beeld, muziek en tekst de toeschouwer meenemen op een reis door een eindeloos en fascinerend landschap, dat imaginair blijkt te zijn.
Waar het mij hierbij omgaat is eigenlijk heel simpel: een concept te bouwen waarin ik de ruimte heb om mijn gevoelens te verbeelden met abstracte vormen, aldus Anouk De Clercq.