Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

groepstentoonstelling

LandscapesCities­People

Kasper Andreasen / Virginie Bailly / Katinka Bock / Cathérine Claeyé / Samuel Coisne / Frank Depoorter & Lore Rabaut / Luca Frei / ZimmerFrei / Tina Gillen / Roel Jacobs / Rupert Norfolk / Els Opsomer / Kurt Ryslavy / Sarah & Charles

ZA 09.06 2012 — 20:00 Opening
ZO 10.06 — ZO 26.08 2012

De leidraad van de groepstentoonstelling LandscapesCitiesPeople is de vraag welke nieuwe relaties tussen landschappen, steden en mensen verschijnen in hedendaagse, laatmoderne kunstwerken.

Een van de inspiratiebronnen voor de tentoonstelling is de wijze waarop de relaties tussen landschappen, steden en mensen artistiek geconstrueerd werden in het begin van de moderniteit, in de late 14de en de 15de eeuw. De eerste verschijningen van het landschap in de Westerse kunst waren sterk verbonden met het toenemende belang van de stad, en van een nieuw cultureel model waarin de individuele blik, ratio en handelingen een actieve, scheppende rol begonnen te spelen. Het was via de schilderkunstige voorstelling van architectuur dat de nieuwe relaties tussen de mens, de wereld en het goddelijke, tussen binnen en buiten, hier en daar, cultuur en natuur vormgegeven werden.

De tentoonstelling vertrekt vanuit de veronderstelling dat we ons in een soort overgangsperiode bevinden, waarin het moderne culturele model uitgeput lijkt te zijn en onderhevig is aan fundamentele transformaties, zonder dat zich vooralsnog een krachtig en duidelijk alternatief aangediend heeft.

Kurt Ryslavy, nothing is readymade (ceci n'est qu'une maison bourgeoise), 2012

Sarah & Charles, Props for Drama: Plot Twist, 2010, courtesy Galerie Van der Mieden, Antwerpen


Cathérine Claeyé, Fork in the Road, 2012, videostills

Virginie Bailly, Vide-Plein III P015, 2012, courtesy Galerie Transit, Mechelen

Els Opsomer, Archive Building 24, 2001-51036-092_S24_01

De tentoonstelling is het sluitstuk van het gelijknamige Europese tentoonstellingsproject, onderdeel van interreg iva ‘2 mers seas zeeën grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma 2007-2013’. Dit project is een samenwerking tussen Aspex (Portsmouth), Boem vzw (kunst & zwalm), Fabrica (Brighton), L’H du Siège (Valenciennes), La Malterie (Lille) en Netwerk. Onder het motto ‘investeren in je toekomst’ worden duurzame strategieën voor publieksparticipatie ontwikkeld. Meer info: “iriscan.org“:http://www.iriscan.org