Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

activiteit door derden

Stadsvernieuwing in het hart van de stad

Fietstocht

Dag van de architectuur

ZO 13.10 2013 — 09:45

Sterck – Aalst – Basic Architecten

De fietstocht, georganiseerd door het Vlaams Architectuur Instituut, leidt langs nieuwe pleinen en projecten in het hart van de stad.

De gids neemt je onder andere mee naar het Vredeplein, de Hopmarkt en het Kannunik Colinetplein en naar projecten van Aalsterse architecten zoals Basic Architecten en Pascal François Architects.

De Couverture is een inbreidingsproject in aanbouw ontworpen door Pascal François Architects. Inbreidingsprojecten streven naar een intenser gebruik van binnengebieden van bouwblokken. In dit geval werd een oude textielfabriek afgebroken en bleef enkel de gevel bestaan. Erachter worden een aantal nieuwe lofts en woningen opgetrokken.

Het nieuwbouwproject ‘Sterck’ is een toonbeeld van de goede omgang met schaarse ruimte in het centrum van de stad. Het is gelegen op de hoek van de Koolstraat en de Verastenstraat en ontworpen door Basic Architecten in Aalst. Het is eigentijds opgevat maar bevat verwijzingen naar de oude industriële structuren. We bezoeken samen met de architect een van de woningen gelegen op de centrale binnenkoer.

Bij de heraanleg van Kannunik Colinetplein werden de auto’s naar de rand verdrongen waardoor een verrassend grote open ruimte ontstond. Er zijn enkele speelse maar efficiënte looplijnen door het plein getrokken die vanuit de appartementen bekeken, refereren naar een doorgesneden ajuin, hét symbool van de stad. Deze lijnen vormden de basis van de vormentaal doorheen het ontwerp: krachtige, vloeiende lijnen die terugkomen in de banken en de bushalte. Zo vloeien de rugleuningen van de bank over in een ruime overkapping van de bushalte. Een consequent kleur-en materiaalgebruik versterkt het ruimtegevoel.

meer info