Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

Selma

Ava DuVernay

met David Oyelowo, Tim Roth, Oprah Winfrey en Cuba Gooding Jr.

DI 15.09 2015 — 20:00

Historisch drama over de protestmarsen van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging in de jaren ’60 onder leiding van dominee Martin Luther King.

In 1965, ruim een eeuw na de Amerikaanse Burgeroorlog, barsten in de staat Alabama diverse protesten los. De Afro-Amerikaanse bevolking eist stemrecht voor minderheden in Amerika. De spanningen lopen hoger op na de dood van een jonge Afro-Amerikaan en de arrestatie van de Afro-Amerikaanse Annie Lee Cooper en explodeert wanneer de protestmars van het stadje Selma naar de hoofdstad Montgomery eindigt met bruut geweld en de boeken ingaat als Bloody Sunday. Ze laten het er echter niet bij zitten. Onder leiding van Martin Luther King, Jr. ontstaat één van de grootste protestmarsen ooit. Een paar maanden later introduceert de president een nieuwe wet, waarin gelijkheid van stemrecht wordt vastgelegd.

Selma is een indrukwekkend waargebeurd verhaal over een strijd die leidde tot één van de grootste historische overwinningen in de Amerikaanse geschiedenis. In 2015 is het precies 50 jaar geleden dat de wet werd ingevoerd.

(US)
Taal: Engels / Ondertitels: Nederlands / Duur: 128 min