Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

Amy

Asif Kapadia

DI 27.10 2015 — 20:00

Intieme documentaire van de maker van Senna, over het leven en de carrière van de op 27-jarige leeftijd overleden Britse muzikante Amy Winehouse.

De film Amy vertelt het unieke levensverhaal van zangeres Amy Winehouse vanuit haar eigen perspectief. Met haar fenomenale stem en muzikale talent behoort zij tot één van de grootste iconen van deze eeuw. Als dé superster van een generatie en een authentieke jazzartiest pur sang, schreef en zong Amy vanuit het diepst van haar hart. Ze gebruikte haar muzikale gave om haar persoonlijke problemen te uiten. De combinatie van haar rauwe eerlijkheid en haar talent resulteerde in enkele van de origineelste en meest bejubelde nummers van deze eeuw, waarvoor zij bekroond werd met zes Grammy Awards.

Haar wereldwijde succes had echter ook zijn keerzijde en veroorzaakte een opdringerig en genadeloos mediacircus, dat in combinatie met haar roerige relaties en rock-‘n-roll levensstijl zijn tol begon te eisen. Op 23 juli 2011 overleed Amy Winehouse aan een alcoholvergiftiging. Ze was 27 jaar oud.

Een overrompelend intiem portret over Amy Winehouse dat je hart breekt, maar ook soms ongemakkelijk aanvoelt. Je wilt immers vaak wegkijken, en waarschijnlijk was dat precies Kapadia’s bedoeling. Want dit is niet alleen een film over Amy Winehouse, het is ook een film over de morele grens van voyeurisme.

(US)
Taal: Engels / Ondertitels: Nederlands / Duur: 127 min

€ 6