Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

Son of Saul

László Nemes

met Géza Röhrig, Levente Molnár en Urs Rechn

WO 13.01 2016 — 20:00

Wegens de grote interesse in deze film en het stijgende succes van de Netwerkfilm is er een extra voorstelling van Son of Saul gepland op woensdag 13 januari 2016.
Dit weekend won Son of Saul de Golden Globe voor beste Buitenlandse Film en won hij de 62ste Grote Prijs van de Unie van de Filmkritiek.

Een dreun van een Holocaustdrama

Oktober 1944, Auswitz-Birkenau. Saul Ausländer is een Joodse gevangene in het concentratiekamp en behoort tot het ‘Sonderkommando’, een groep joden die gedwongen de nazi’s helpen bij hun machinale uitroeiing. Deze groep leeft gescheiden van de andere gevangen. Saul werkt in het crematorium, waar hij in het lijk van een jongetje zijn zoon denkt te herkennen. Terwijl de andere leden van het Sonderkommando een plan smeden om in opstand te komen, besluit Saul het onmogelijke te proberen: het lichaam van het jongetje te redden van de vlammen van het crematorium en een rabbi te vinden om hem een Joodse begrafenis te geven. Zo hoopt Saul hem een laatste eer te kunnen bewijzen.

Son of Saul is het speelfilmdebuut van de Hongaarse regisseur László Nemes die de kijker op een bijzondere cinematografische manier in het hart van kamp Auschwitz-Birkenau stort. De film won op het filmfestival van Cannes 2015 terecht vier prijzen waaronder de Grand Prix du Jury en de FIPRESCI award voor Beste Film volgens de internationale pers.

(HU)
Taal: Hongaars / Ondertitels: Nederlands / Duur: 107 min