Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

Spotlight

Tom McCarthy

met Rachel McAdams, Live Schreiber, Mark Ruffalo, Michael Keaton en Stanley Tucci

DI 27.09 2016 — 20:00

Zeldzaam spotlicht in de duisternis.

In het indrukwekkende Spotlight stuit de journalistieke onderzoeksafdeling van The Boston Globe op een zedenzaak binnen de katholieke gemeenschap die uiteindelijk één van de grootste schandalen uit in de Amerikaanse geschiedenis werd.
 
Spotlight vertelt het waargebeurde verhaal over het verslag van The Boston Globe over diverse seksschandalen binnen de katholieke gemeenschap in Massachusetts in 2001. De onderzoeksafdeling ‘Spotlight’ van The Boston Globe wordt ingezet om hier verslag van te doen, maar de zaak blijkt groter en ingewikkelder dan gedacht: tijdens de zoektocht naar de waarheid raken de journalisten verwikkeld in een politiek spel waarin ze ontdekken dat niet alle betrokken partijen hetzelfde belang hebben. Voor deze journalistieke daad ontving The Boston Globe in 2003 de Pulitzerprijs.

Vanop een afstand, maar met een meticuleus oog voor detail, zonder al te veel tijd te verliezen aan allerhande subplots, reconstrueert regisseur Tom McCarthy hoe de journalisten van The Globe hun onderzoek voerden en weet hij dit op een franjeloze manier in beeld te brengen. Hij mijdt clichés en sensatiezucht, maar zorgt er evenwel voor dat je vol spanning, met een wild bonzend hart, op het puntje van je stoel blijft zitten. Heerlijke cinema à la Sidney Lumet met een sublieme cast.

De film werd bekroond met de Oscar voor Beste Film in 2016.

(US)
Taal: Engels / Ondertitels: Nederlands / Duur: 128 min