Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

eSCAPE films

My Playground / In Places / City of Cranes / Bathtub IV / Logorama

DI 15.03 2011 — 20:30

LOGORAMA van H5 (14')

Dit animatiefilmpje is een flitsende aaneenvolging van spectaculaire achtervolgingen, een gijzelingsdrama, ontsnapte wilde dieren, agressieve logo's ... in LOGORAMA!

BATHTUB IV van Keith Louth (3'33")

Keith Louth is een pionier in de tilt-shift/time-lapstechniek. Door het gebruik van die techniek wordt de wereld gereduceerd tot een miniatuur. Bathtub IV werd geslecteerd door de YouTubeplayjury en tentoongesteld in de Guggenheimmusea in New York, Bilbao, Berlijn en Venetië.

CITY OF CRANES van Eva Weber (14')

In dit kort filmpje vertellen kraandrijvers hun verhaal, ranke stalen torens stelen de show. De kranen bewegen in en uit het beeld met een gratie die meestal niet eigen is aan machines. Vanuit zijn cabine, hoog in zijn eigen toren, heeft een kraanmachinist een magnifiek uitzicht over London.

IN PLACES van Erik Olofsen (4')

Op het schaalmodel van van een willekeurige stad valt iemand neer. De stad blijkt echter een geheim verdedigingsmechanisme te hebben...

MY PLAYGROUND van Kaspar Astrup Schröder (50')

Voor de één is een gebouw een plek om in te werken of te wonen, voor de ander is het onderdeel van een stuntparcours. In deze virtuoze documentaire volgt regisseur Kaspar Astrup Schröder de Deense freerunners van Team JiYo.
Voor deze Kopenhaagse jongens (en een meisje) is de stad een grote speeltuin: met spectaculaire capriolen springen ze van daken, rollen over beton en vliegen van hekje naar paaltje. Freerunners zien hun spel als een mind game: de grenzen in hun hoofd verleggen en de grenzen die de stad presenteert voortdurend uitdagen.
Met bewondering volgt de jonge, gerenommeerde architect Bjarke Ingels van BIG Architects, de freerunners. Ingels en JiYo filosoferen over de functie van architectuur en stadsplanning en over de bevrijdende kracht van het freerunnen. De architect laat het team zelfs los op nog niet opgeleverde gebouwen om te onderzoeken hoe zijn ontwerpen aan functionaliteit kunnen winnen. Met uitstapjes naar Japan, China en de VS toont My Playground de invloed van de sport op de urbane ruimte wereldwijd. Met de spectaculaire beelden die dat oplevert, is freerunning duidelijk niet alleen bevrijdend voor de beoefenaar, maar ook voor de kijker.