Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

Bewoners van de maand #2

Bewoners van de maand maart 2014

Edouard De Landtsheer / Rudi De Smet

Vincen Beeckman

Edouard De Landtsheer
© Vincen Beeckman

De negentien jarige Edouard De Landtsheer woont sinds twee jaar op de woonboot Porto-Fino. Op die boot, gelegen op de Dender, ziet hij het dagelijks leven van zowel de vissen als de boten. Een boot is niet zo anders dan een huis, enkel kunnen er nu en dan glazen breken omdat er een bootbotsing is. Zijn grote passie voor geluid-en lichttechnieken ontdekte hij tijdens fuiven. Het vroeg opstaan, om naar zijn studie Podiumtechnieken in Gent te reizen, neemt hij er dan maar bij. Als DJ ‘Dipmash’ mixt hij zelf Dubstep muziek, maar is zelf ook fervente bezoeker van Drum’n bass feestjes. Hij hoopt ooit samen met zijn goede vriend Phillip Hamilton een goed Drum’n bass feestje te organiseren in de buurt.

Rudi De Smet
© Vincen Beeckman

Muzikant en dichter RudeS, Rudi De Smet, groeide op in Aalst. Hij verliet zijn geboortestad in 1983 om zich te vestigen in Brussel. Sinds vijf jaar woont hij terug in Aalst. Het liefst zou hij aan de Britse kust wonen, een plek met veel groen en frisse lucht. In Aalst vond hij voorlopig een betaalbaar alternatief, een eenvoudig huis met grote tuin. Geschikt om er te wonen met vrouw en drie kippen. Hun huis staat tjokvol boeken, meer dan dat hij er ooit kan lezen. Toen hij jong was, werden er in diverse tijdschriften gedichten en korte stukjes van hem opgenomen. Intussen publiceerde hij ook een novelle en een dichtbundel. Maar liedjes schrijven geniet zijn voorkeur. Hij vindt inspiratie in wat rondom hem gebeurt. Soms schrijft de song zichzelf, omdat die al een hele tijd in zijn hoofd rondspookt.

In zijn twee laatste cd’s Elpee Boon (2012) en Vrouwen bijten (2013) hoor je de invloeden van Engelstalige folk, blues- en rockmuziek waarmee hij is opgegroeid. RudeS wil zich niet vastpinnen op een muzikale stijl en laat zich niet in het vakje kleinkunst klemmen. Hij koestert een grote liefde voor het werk van Lou Reed. Het is voor hem een uitdaging om in de Nederlandse taal teksten op muziek te zetten die de grote thema’s aansnijden. Zijn teksten zijn meestal dubbelzinnig: donker, maar ook ironisch. Zijn vrouw noemt het Vlaams chanson. Bijna wekelijks gaat hij naar de markt, drinkt ergens een koffie, praat met mensen. Misschien borrelt daar alweer een song op.