Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

performance, Event#03

Julien Bruneau

VRAC PLI

VR 07.10 2005 — 21:00

vrac pli is een soloproject, ontstaan uit het verlangen van Julien Bruneau, zijn ervaring en choregrafisch oeuvre te confronteren met de muzikale wereld van Luigi Nono (1924 - 1990). Luigi Nono, Italiaans hedendaags componist van Boulez, Stockhausen, staat bekend als avant-garde kunstenaar. Hij is even vastberaden in het artistieke als in het politieke domein. Hij stelt de maatschappelijke plaats van zijn oeuvre en de artiest voortdurend in vraag, wat hem er toe leidt zich ver van elke school te houden.

Aan het einde van zijn leven, heeft Nono zich vooral gewijd aan het exploreren van het luisteren, door steeds verder door te dringen in het geluid zelf, in een zeer intieme en delicate nabijheid. . Luisterend naar de klank, naar het leven van de klank en diens voortvloeisels, maar met de volledige weigering tot het wegglijden in fascinatie, vermijdt hij een samensmelting maar is eerder op zoek naar een sterke, energieke relatie tussen de auteur, zichzelf en de materie (klank, geluid) om op deze ietwat deconstructieve manier een opening te vinden naar de essentie.

De muziek is als een reis door contrasterende landschappen, dikwijls op de drempel van stiltes, klaar om ineens te ontvlammen in explosieve structuren. Vervloeking en inkering/ introversie zijn er met elkaar verweven.