Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

The Wind Rises

Hayao Miyazaki

DI 16.12 2014 — 20:00

The Wind Rises is het laatste meesterwerk – misschien wel de beste animatiefilm ooit – van de Japanse animatielegende en Oscarwinnaar Hayao Miyazaki (Spirited Away). Een episch verhaal over liefde, doorzettingsvermogen, de uitdagingen van het leven en over keuzes maken in een turbulente wereld.
Jiro Horikoshi droomt ervan piloot te worden. Maar omdat zijn ogen niet goed genoeg zijn, besluit hij ingenieur te worden en vliegtuigen te ontwerpen. Hij groeit uit tot ‘s werelds meest baanbrekende en innovatieve vliegtuigontwerper. We volgen Jiro doorheen zijn leven. Terwijl hij de luchtvaart de toekomst inleidt en de liefde leert kennen, volgen we ook de grote historische gebeurtenissen die Japan in het algemeen en Jiro in het bijzonder beïnvloed hebben, zoals de Depressie, de tuberculose-epidemie, en de Japanse deelname aan WOII.

Voor deze film ontving regisseur Hayao Miyazaki trouwens een Annie Award voor Beste Scenario in een Animatiefilm en werd de film genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe.