Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

Ixcanul

Jayro Bustamante

met Maria Mercedes, Maria Telón, Manuel Antún, Justo Lorenzo, Marvin Coroy

DI 16.02 2016 — 20:00

Prachtige en louterende Maya tragedie onder een vulkaan

Aan de voet van een enorme vulkaan, de Ixcanul, woont de 17-jarige Maria samen met haar ouders. Zij behoren tot een kleine Maya-gemeenschap die leeft van de koffieteelt. Maria staat op het punt uitgehuwelijkt te worden aan Ignacio, de voorman op de plantage, maar heimelijk verlangt ze naar koffieplukker Pepe. Hij droomt, net als zij, van een leven elders. Zij wil verhuizen naar de stad, hij heeft zelfs zijn blik op Amerika gericht, dat ‘aan de ander kant van de vulkaan ligt.

Voor een Maya is het echter moeilijk om toegang te krijgen tot de moderne wereld. Als Maria zwanger raakt en er complicaties optreden, moet ze naar de stad voor medische zorg. De moderne wereld waar Maria van droomde redt uiteindelijk haar leven, maar tegen welke prijs?

Regisseur Jayro Bustamante, die zelf in deze streek is opgegroeid, wilde met Ixcanul een stem geven aan een bevolkingsgroep die zich in alle opzichten in de marge van de Guatemalteekse samenleving bevindt. Hij doet dat met non-professionele acteurs, allen behorend tot een Maya-gemeenschap, én in een visueel overdonderende stijl. 

Grand Prix voor Beste Film, Film Fest Gent
Zilveren Beer Alfred Bauer Prijs, Filmfestival van Berlijn

(GT)
Taal: Spaans / Ondertitels: Nederlands / Duur: 92 min