Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

groepstentoonstelling

Guy Bar Amotz & Sean Dower / Sagi Groner / HAP / Thomas Lerooy / Boris van Nes / Yves Vanpevenaege

Schabbernak

ZA 13.11 — VR 10.12 2004

Guy Bar Amotz & Sean Dower (UK/IL) & (UK)
Sagi Groner (IL)
HAP (B)
Thomas Lerooy (B)
Boris van Nes (NL)
Yves Vanpevenaege (B)
Receptie m.m.v. Le Thi Sam Hang en Cuong Luat Nguyen (VN)

De tentoonstelling Schabbernak brengt zes kunstenaars samen rond het begrip ‘gevaar’. Het woord ‘schabbernak’ komt voor in verschillende nederlandstalige dialecten en betekent ‘nekvel’. ‘Iemand bij zijn schabbernak nemen’ betekent ‘iemand in de nek grijpen’ (zoals bij katten en konijnen). Figuurlijk betekent het ‘iemand op heterdaad vatten, iemand kordaat bij de zaak betrekken’.

Het begrip ‘gevaar‘ wordt zowel op micro- als macropolitiek niveau overvloedig gehanteerd. Gevaar is een strategie die hand in hand gaat met de problematisering van het begrip veiligheid. Mondiaal zien we dat met de dreiging van het terrorisme niet langer enkel een klassiek vijandbeeld wordt gehanteerd, maar dat het gaat om een alom en altijd loerend gevaar. Maar ook op andere niveaus van de samenleving staat ‘onveiligheid’ en ‘gevoel van onveiligheid’ hoog genoteerd in de gesprekken, de mentaliteit en het gedrag.

Schabbernak maakt geen sociale of politieke analyse van het fenomeen ‘gevaar / onveiligheid’, maar impliceert dit in haar vraag hoe het gevoel van gevaar zijn repercussies heeft op de vormgeving (van het denken, van de materie) en hoe kunstenaars hiermee omgaan