Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

groepstentoonstelling

CHIPKA

Stijn Ank / Justin Bennett / Lode Geens / Susanne Kriemann / Matthew Miller / noumenon en Pierre de Gelder / Rachel Reupke / Michael Van den Abeele & Arnaud Hendrickx / Yoann Van Parys / Tamara Van San / Adriaan Verwée / Kleinstedelijk Museum: Adam Leech / Claire Stragier & Annelien Vermeir / Simona Denicolai & Ivo Provoost / Louis Paul Boon / Adriaan Verwée

ZA 13.02 — ZA 03.04 2010 open wo t/m za, 14:00 → 18:00
ZA 13.02 2010 — 20:30 Opening

In CHIPKA spelen kunstenaars in op thema’s als chaos, vernieuwing en utopie. De titel is ontleend aan de naam van het industriële eilandje naast het historische centrum van Aalst, ontstaan na het rechttrekken van de Dender, als aanzet voor een verregaande industrialisering van de regio.

In die tijd, eind negentiende eeuw, stond ‘Chipka’ model voor een toekomst die vooral als beangstigend en totalitair ervaren werd. De naam was een verbastering van een ongure Bulgaarse bergpas, waar het tsaristische Rusland in 1877-1878 een overwinning behaalde op Ottomaanse strijdkrachten. In de volksmond stond de veldslag symbool voor verzet (tegen de niet-christelijke bezetters), maar ook voor chaos en destructie.

Deze elementen vormen nu het kader voor de tentoonstelling: het openen van een stad (vroeger en nu), het insluiten van een eiland, de hoop op welvaart en het verzet tegen kapitalisme, de negentiende- eeuwse grondplannen van deze industriestad versus de geglobaliseerde werkelijkheid van de eenentwintigste eeuw …

Onderdeel van de tentoonstelling is Het Kleinstedelijk Museum, met werk van Adam Leech, Claire Stragier & Annelien Vermeir, Simona Denicolai & Ivo Provoost, Adriaan Verwée en Louis Paul Boon.

De tentoonstelling maakt deel uit van het Europees project Interreg IVa ‘2 Mers Seas Zeeën Grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma 2007-2013’. Dit project is een samenwerking tussen Aspex (Portsmouth), Boem vzw (Kunst & Zwalm), Fabrica (Brighton), l’H du Siège (Valenciennes), La Malterie (Lille) en Netwerk (Aalst). Onder het motto ‘Investeren in je toekomst’ worden duurzame strategieën voor publieksparticipatie ontwikkeld.

+

Met de steun van: