Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

buurtproject

Kunst in de Wijk

Officiële inhuldiging van 3 Kunst in de Wijk-intitiatieven

ZO 26.01 2014 — 14:30

Marleen Hallaert

Stephen Verstraete Bazuin – Volksplaats – curator Beatrijs Eemans
Loek Grootjans Ergens is het waar – Guldenboomplein – curator Jan De Nys
Vincen Beeckman Bewoners van de maand – rechteroever (escargotkraam) – curator Netwerk

Kunst in de Wijk, een initiatief van Stad Aalst, is een gemeenschapsvormend kunstintegratieproject. Het brengt kunst in de straat tot bij bewoners, passanten, toevallige bezoekers, verkeersgangers.

Kunst in de Wijk wil dode plekken in de stad tot leven brengen met een kunstwerk in samenspraak met de buurt. De buurtbewoners worden nauw betrokken en het kunstwerk speelt in op de omgeving. De dialoog tussen buurtbewoners onderling en met de kunstenaars is minstens even belangrijk als het uiteindelijke resultaat.

Netwerk treedt dit jaar op als curator van één van de drie Kunst in de Wijk-projecten en nodigt voor deze gelegenheid de kunstenaar Vincen Beeckman uit voor het kunstproject Bewoners van de maand in de buurt Aalst rechteroever. Beeckman heeft, ondermeer via zijn sociaal-artistieke projecten voor kunstencentrum Recylart (Marollen, Brussel), veel ervaring in het samenwerken met diverse gemeenschappen.

Als fotograaf wil hij ontmoetingen plannen met mensen uit de buurt waarbij portretten gemaakt worden waarin ze kunnen laten zien wie ze zijn en hoe ze zijn. Elke maand zullen twee nieuwe portretten getoond worden in de openbare ruimte, drie jaar lang. Iedereen die in de buurt woont kan deelnemen.