Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

event

About Time

Stephan Mathieu / Le Synchronomètre / Tape That

DO 24.09 2009 — 20:00

Stephan Mathieu Process
Stephan Mathieu’s Process gaat over tijd die lijkt stil te staan. Vertrekkende vanuit Orson Welles’ verfilming van Frans Kafka’s klassieker Der Prozess creëert Mathieu met behulp van oude, mechanische platendraaiers, renaissanceklavier, zeskanaals vintage luidsprekers en 16mm loop, een verstilde toestand waarin tijd opereert binnenin een gefixeerde cocon.

Le Synchronomètre
Le synchronomètre is een screening samengesteld in samenwerking met de Franse kunstenaar Jean-Philippe Convert, bestaande uit korte film- en Youtubefragmenten, autonoom video- en geluidswerk en rudimentaire vormen van animatie. De reeks vertrekt van het gegeven dat synchroniteit een wankel principe is, zeker in cinema, omdat het medium beweging dissecteert aan de hand van de vlugge opeenvolging van statische beelden. Tijd wordt par défaut zichtbaar gemaakt, wanneer de metronomen van beeld en klank aan het haperen slaan, twijfelend tussen een valse start en een fotofinish, tussen numerieke precisie enerzijds en Zeno’s onvermijdelijke paradoxen anderzijds. Le synchronomètre is bewijsvoering ab absurdo, die wil aantonen dat sommige verglijdingen van de tijd betekenissen bevatten waar een atoomklok weinig raad mee weet. In de screening wordt werk getoond van Sunkyung Oh, Manon de Boer, Dora Garcia, Michel François, Jean-Philippe Convert e.a.

Tape That Catalogue Vol. 2 (Première)
Tape That zijn de kunstenaars Christophe Meierhans en Koen Nutters, die het potentieel van de geluidsopname ten volle benutten. Hun recentste werk Catalogue bestaat uit honderden kleine gecomponeerde stukjes – objectgeluiden, veldopnames, samples, microfoon- en luidsprekermanipulaties – waarmee ze een indrukwekkende cut & splice-performance geven. Voor de nieuwe versie spitsen Meierhans en Nutters zich toe op het traditionele popinstrumentarium.