Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

individuele tentoonstelling

Neal Beggs

Belgium is Not a Road

ZA 20.09 — ZA 08.11 2008
ZA 20.09 2008 — 14:00-22:00 Opening
ZA 01.11 2008 — 20:00-24:00 Enkel 's avonds open

Belgium is a nation, it is not a road. (Albert I, 1914)

Neal Beggs’ oeuvre, dat opgebouwd is rondom een geconcentreerd aantal piekmomenten, is gegroeid uit een specifieke vorm van avontuur: rotsklimmen. De aantrekkingskracht van bergtoppen en de fascinatie voor de leegte straalt door tot in de kleinste details. De werken illustreren het centrale punt in zijn attitude als kunstenaar: het moment van contemplatie, het ‘hangende’ moment dat voor actie en beweging komt. Jean-Marc Huitorel schrijft onder meer: ieder werk is een expositie op zich en iedere expositie een zelfstandig werk (L’analogie du rocher, 2004).

De titel Belgium is Not a Road is niet alleen een toespeling op de figuur van Albert I, die tijdens een klimbeurt in Marche-les-Dames aan zijn einde kwam. Het fragment geeft ook aan hoe Neal Beggs een tentoonstelling concipieert: als een traject met zelfgekozen obstakels, dat uiteenlopende niveaus met elkaar in verbinding stelt. Het fundamenteel esthetische motief van de ‘shortcut’ – de kortst mogelijke connectie tussen uitersten – geeft hierbij de richting aan.

In België realiseerde Neal Beggs eerder projecten voor BruxellesBravo (Dear Prudence, Kunstberg, 2007) en in Le Bonheur (Happy(n/x) – Starmap, 2007). Hij stelde onder meer tentoon in Saint-Nazaire (Le Grand Café), Nantes (Zoo Galerie, FRAC des Pays de la Loire), Parijs en Glasgow (Tramway). In herfst 2008 neemt Neal Beggs deel aan groepstentoonstellingen in BE-PART in Waregem (www.be-part.be) en in Elisa Platteau gallery.