Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

exhibition

Dolores Bouckaert & Griet Dobbels

Mind the Gap

ZA 28.11 2009 — ZA 23.01 2010 Open wo t/m za 14:00 tot 18:00
ZA 28.11 2009 — 20:30 Opening
WO 23.12 2009 — ZA 02.01 2010 Gesloten

Met Mind the Gap willen we een niemandsland tastbaar maken, meer bepaald het grensgebied waar het ene uiterste het andere raakt. We worden gefascineerd door overgangsmomenten, door transformaties: het kantelen, omvallen of omslaan van de ene toestand in de andere. We zoeken die momenten ook bij elkaar op; vaak is er een heel specifieke schoonheid in te vinden... (Griet Dobbels en Dolores Bouckaert, okt 2009)

Dolores Bouckaert, die veelzijdige video- en theaterproducties realiseert, en Griet Dobbels, die vooral bekend staat om haar beeldend werk, werkten voor het eerst samen in de lente van 2007, toen Griet Dobbels aan het werk was aan Het eetbare boek. Dit boek bestond in de vorm van een verzameling grafisch uitgewerkte teksten op een meterslange rol van eetbaar papier. Ook Dolores Bouckaert leverde haar bijdrage als auteur van één van de hoofdstukken, samen met een filosoof, een theoloog, een schrijver, een kunsthistoricus, een kunstenaar, een psychiater, een kok en een kunstverzamelaar. (MDD, Picture This!, feb-mrt 2007)

De uitwisseling lag aan de basis van Mind the Gap, een recent project waarin beide kunstenaressen fungeren als duo, om vanuit tegengestelde invalshoeken te werken aan een nieuwe, gemeenschappelijke taal. Hierbij wordt de confrontatie eerder opgezocht dan uit de weg gegaan. Grenzen worden opgezocht en overschreden, vertrekkende van die ene vraag: ‘Wat maakt dat uitersten in elkaar overslaan – of net niet?’ Het project handelt over durven (of niet) en proberen (of niet): telkens is er de angst om de controle uit handen te geven, of om het punt te overschrijden waar betekenissen verloren gaan.

Met een zekere vanzelfsprekendheid strekt Mind the Gap zich uit over verschillende disciplines en territoria. In Netwerk worden een tweetal installaties getoond, die met verschillende media en technieken geactiveerd zullen worden. De presentatie mondt uit in een videoperformance, waarbij de kunstenaars de performatieve en manipulatieve aspecten van taal en retoriek in vraag stellen, om verder in te zoomen op onderhuidse betekenissen. Wat houdt de performer verborgen in zijn overtuigend betoog?

De ontwikkelingen van het project zullen te volgen zijn op www.duchamps.org, www.grietdobbels.be en www.jandhaese.be.