Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

screening

Melvin Moti

ZA 11.11 2006

De film The Black Room van Melvin Moti sluit nauw aan bij Cobbings tentoonstelling. In de film wordt in een heel langzame camerabeweging een muurschildering uit de Villa Agrippa in Pompeii afgetast, waar op een zwarte achtergrond decoratieve elementen geschilderd zijn. Voor de voice-over construeerde Moti een fictief interview met Robert Desnos (1900-1945) over de historische hypnotische slaapsessies van de Parijse surrealisten. De intensiteit van de zwarte materie die traag voor de camera voorbijglijdt, haakt zich vast in Desnos’ aanstekelijke weergave van de surrealistische experimenten en heft de grenzen op tussen een recent en eeuwenoud verleden. Pompeii wordt opnieuw het decor van een gelaagde historische ervaring. Precies op de plek waar de tijd in 79 n.C. tot stilstand kwam, verliest de chronologische logica haar relevantie en wordt de wetenschappelijke benadering van historisch erfgoed getranscendeerd.

In Pompeii wordt de fantasie van de bezoeker sterk geprikkeld door de kleine details uit het dagelijkse leven van de Romeinen. De anachronistische empathie overtroeft het verlangen naar historische correctheid, waardoor ieder zijn eigen fictie op de stenen projecteert. Er ontstaat een dynamische wisselwerking tussen kennis en fantasie – en Melvin Moti heeft dat proces op een doeltreffende manier in kaart gebracht.

Melvin Moti (°1977, Rotterdam) woont en werkt in Rotterdam. Opleiding: 2001 De Ateliers, Amsterdam / 1999 Academie voor Beeldende Vorming, Tilburg. Tentoonstellingen (selectie): 2005 De Ateliers Amsterdam / 1999 Nominatie Pontprijs, Tilburgprijs – Montevideoprijs, Amsterdam - Filmcollage Nederlandse Filmdagen, Utrecht.