Dit is het archief van netwerk-art.be. Sinds september 2017 kan je terecht op netwerkaalst.be.

event, screening, performance, concert

William Cobbing / Els Vanden Meersch / Melvin Moti / Open Video Projects / Heine Røsdal Avdal / Phill Niblock & Thomas Ankersmit

Event#05

VR 01.12 2006 — 20:00

doorlopend | tentoonstelling
William Cobbing / Els Vanden Meersch /Melvin Moti

doorlopend | screening
Programma samengesteld door Lorenzo Benedetti / Sarra Brill(Open Video Projects)
Open Video Projects is een video-archief dat op verschillende locaties in Rome aan het publiek getoond wordt. Daarnaast vinden er ook wekelijkse screenings plaats in Rialtosantambrogio, onder de naam ‘Blue Room Evening’.
De voorbije jaren zijn de toepassingsmogelijkheden van audiovisuele media exponentieel gegroeid. De Open Video Projects heeft als doelstelling om het gebruik ervan verder te onderzoeken, met speciale aandacht voor de nieuwe vormen die deze media doen ontstaan. Technologie en know how evolueren razendsnel, en daarmee groeit ook de nood aan een grondige studie van de ontwikkeling van audiovisuele technieken. Sommige technieken worden als voorbijgestreefd beschouwd nog voor hun werkelijke potentieel ten volle benut is. Open Video Projects presenteert daarom video’s die het klassieke idioom van het medium in vraag stellen. Tegelijk willen ze ook tonen op welke manier audiovisuele productie ingewerkt zit binnen andere culturele takken, zoals architectuur, dans en schilderkunst.

20:30 | performance
Heine Røsdal Avdal Some notes are
Avdals artistieke ingrepen zijn site specific en toch spelen ze zich af in een zaal. De speelruimte wordt bij de voorstelling betrokken zoals ze is: als een medium. Alle elementen die een voorstelling bevat, worden gelijkgeschakeld: de ruimte krijgt dezelfde status als de performer, net zoals het scherm en de andere attributen. Ook de technicus wordt performer. De voorstelling Some notes are repliceert zichzelf: acties en objecten transformeren zich in de loop van het stuk en zorgen ervoor dat de grens tussen publiek en performer aan het schuiven gaat. De wereld van de toeschouwer wordt rechtstreeks aangesloten op die van de performer. Er ontstaat een netwerkomgeving waarin alle componenten op een gelijk-waardig niveau informatie uitwisselen met elkaar. De verschillende posities zijn flexibel gedefinieerd, met de bedoeling de codes en en conventies van de schouwburg opnieuw te verkennen en de gebruiksaanwijzing voor de ruimte tijdens de voorstelling te herschrijven. Some notes are vertrekt van een opeenstapeling van notities die tijdens de repetities verzameld zijn, die voornamelijk handelen over de netwerksamenleving waarin we sinds het einde van de twintigste eeuw leven. De nivellering van de machtstructuren in onze maatschappij, die een afspiegeling vindt in de wisselende set-up van de zaal, dient dus ook als motief voor het onvoor spelbare verloop van de performance.

22:30 | concert
Phill Niblock & Thomas Ankersmit
De Amerikaanse componist en film/videokunstenaar Phill Niblock is sinds halfweg de jaren zestig actief met multimedia presentaties. Zijn uiterst minimalistische composities zijn gewoonlijk gebaseerd op drones, interferentie en boventonen. Door de combinatie van statische oppervlaktestructuren en actieve harmonische bewegingen ontstaat buitengewoon originele muziek die vele generaties componisten geïnspireerd heeft. De stukken zijn op computer gemaakt en samengesteld op basis van opnamen van aanhoudend gespeelde tonen op traditionele instrumenten (cello, viool, trompet, sax …). Lange tijd presenteerde hij zijn werk alleen maar in de vorm van performances in galerieën en musea. Het leek onmogelijk een vorm te vinden waarin zijn presentaties in een ‘collectie’ konden worden opgenomen of op een beeld- of geluidsdrager worden vereeuwigd. Maar de laatste tien jaar verschijnen er DVD’s onder zijn naam en wordt zijn muziek op cd uitgebracht door het toonaangevende Britse Touch-label (Touch Food, Touch Works & Touch Three). De recensies zijn ongemeen positief. De laatste jaren werkt Niblock veel samen met de in Berlijn residerende altsaxofonist en elektronicamusicus Thomas Ankersmit.

Minimalisme, extreme vormen van improvisatie en puur klank-onderzoek spelen een grote rol in zijn werk. In zijn solosets creëert Ankersmit met behulp van een EMS synthesizer en computer zorgvuldig opgebouwde noisescapes die hij laat versmelten met het geluid van zijn altsaxofoon. In de sets met Niblock laat hij het geluid van zijn vaak onversterkte saxofoon in botsing komen met Niblock’s drones: hij verplaatst zich binnen de ruimte en zoekt bepaalde harmonieën op die hij via microtonen opnieuw bewerkt. Zij brengen samen een elektro-akoestische performance waarin ook de films van Niblock (onder het thema Movement of People Working) een belangrijke rol spelen. Analoog met de tegengestelde bewegingen in zijn muziek (extreem actieve versus statische elementen), wordt in zijn films de traagheid van de meesterlijke lange takes tegengewerkt door een gevarieerde structuur van ritme en lichaamsbeweging. Kortom, beeld en muziek versterken elkaar en maken van het concert een totaalervaring voor de toeschouwer.